»Hver eneste dag tænker jeg på, om The Beatles ville have været glad for det, jeg laver!«

Tegnefilmsskaberen Josh Wakely brugte år på at få lov til at bruge The Beatles-sange i sine tegnefilm for småbørn, »Beat Bugs« - og nu er hans Bob Dylan-serie også på vej.

For en håndfuld år siden var den australske tegnefilmsskaber Josh Wakely på biltur med sin bror og dennes to små børn. Fra en CD-afspiller drønede børnenes musik, som de voksne i bilen fandt larmende og monoton, og de voksne brødre begyndte at fantasere om muligheden for at højne kvaliteten af den musik, som de helt små lytter til.

Det blev begyndelsen til tegnefilmsserien »Beat Bugs«, hvor The Beatles’ sange benyttes som forlæg for en stribe elleve minutter lange animerede historier for børn, film, som nu kan ses på streamingtjenesten Netflix.

»Det blev lidt af en besættelse for mig at finde den bedst tænkelige musik at give videre til den næste generation, og jeg var tidligt klar over, at det skulle være The Beatles. Bandets musik er både fortællende og rummer mængder af positive budskaber om kærlighed og venskab. Der er en barnlig uskyldighed i dem og en uimodståelig tone i melodierne,« siger Josh Wakely til Berlingske.

»Beat Bugs« foregår blandt nogle musikalske insekter i en vildtvoksende baghave, og sangene danner udgangspunkt for små moralske historier om at hjælpe hinanden og om at føle sig god nok. Som for eksempel, da insekterne lærer en solsort med brækket vinge at flyve igen, mens sangerinden Sia synger »Blackbird«.

Uanset hvor oplagt ideen forekom på papiret, var den dog ikke så nem at føre ud i livet. Sony og ATV Music Publishing, der ejer rettighederne til Liverpool-gruppens kolossale sangskat, er nemlig yderst kræsne med, hvem der skal have lov til at bruge sangene, og selvom selskabets direktør Marty Bandier indvilligede i at mødes med den da 27-årige Josh Wakely, var han først helt afvisende overfor ideen.

Det tog Josh Wakely halvandet år at få brugsret til sange som »With a little help from my friends«, »The Word« og »I’m a loser«, og australieren måtte færdiggøre hele afsnit før der blev givet endeligt grønt lys for projektet.

Da det blev klart for rettighedshaverne, at dette var en mulighed for at få formidlet sangene til en ny generation på en måde, som børn og voksne i bedste fald kunne være sammen om, fik Jsh Wakely dog masser af opbakning.

En TV-reklame for »Beat Bugs« understreger netop dette familierettede aspekt, og afspejler Josh Wakelys oprindelige biltur med broderen: to plagede voksne sidder i en bil sammen med to børn, der tigger dem om at genspille en irriterende børnesang på bilens båndoptager. Men da »All you need is love«, der er introsangen til »Beat Bugs«, kommer på, er det de voksne, der plager børnene om at høre den igen.

»Det var mit fuldtidsarbejde i halvandet år at skaffe mig rettighederne, men på en måde synes jeg, at var ok, at det skulle tage så lang tid. Når vi taler om The Beatles, taler vi om et samlet værk, der efter min mening er på niveau med Shakespeare. Det lange tilløb gav mig samtidig tid til at pudse min vision af, og da jeg endelig kunne komme i gang, havde jeg en ganske nøje idé om, hvordan sangene skulle præsenteres,« siger Josh Wakely, der ifølge nogle branchekilder har betalt ti millioner dollars for sangene, en aftale der også giver ham ret til at bruge »Beat Bugs«-soundtracket i spil og andre spinoff-produkter.

Alle sangene er blevet genindspillet - og et udpluk af dem med en række kendte stjerner ved mikrofonen. Pink synger eksempelvis »Lucy in the sky with Diamonds«, mens Robbie Williams tager sig af »Good day Sunshine«. Josh Wakely kontaktede personligt de stjerner han ønskede med i »Beat Bugs«, og ikke en eneste gav ham et nej.

»Der står en stor respekt om den musikalske arv som sangene udgør, og de fleste vil meget gerne associeres med The Beatles. Fra musikere til Netflix, der meget hurtigt var med på ideen. Eddie Vedder, der synger »Magical Mystery Tour«, sagde til mig: ‘Der er meget kærlighed gemt i denne musik!’,« siger Josh Wakely.

Tegnefilmsskaberen hviler ikke på laurbærerne. Erfaringerne med at omsætte The Beatles-sangene til film, har han allerede taget videre til TV-serien »Time out of mind« for Amazon. Serien skal bygge på karakterer der optræder i Bob Dylans sangkatalog, såsom gangsteren Joey Gallo og bokseren Hurricane Carter, der tilsammen skal tegne et billede af USAs tumultariske historie. Serien har endnu ikke fået en premieredato.

»Jeg vil gøre alt for at disse sange får den respekt, de fortjener. Og den største tjeneste jeg kan gøre dem, er at give dem videre til yngre generationer,« siger Josh Wakely.

Han har endnu til gode at høre, hvad de to endnu levende medlemmer af gruppen mener om hans serie.

»Paul McCartney laver stadig album af en tidløs kvalitet, og har ikke brug for min hjælp for at få sin musik til at leve. Jeg ved ikke hvad han mener om vores tegnefilm, men jeg ved at jeg ville blive tårevædende emotionel, hvis jeg en dag mødte ham,« siger Josh Wakely.

Der er produceret 26 afsnit af »Beat Bugs«, der nu er tilgængelilge på Netflix, og til næste år kommer flere afsnit.