Strålingen giver superkræfter

Svensk forfatter har skrevet en fin, foruroligende og lidt fjollet fortælling om forelskelse, fatalisme og nogle helt særlige følger af stråler fra Tjernobyl.

Kalle Dixelius leverer en fin og foruroligende historie, der dog er noget urealistisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Saltas

Man kan føle sig så undseelig og ikke-set af omverdenen, at man ender med at blive usynlig.

Dét er, hvad der sker for hovedpersonen i svenske Kalle Dixelius’ »Den dag, hvor James McDougal forsvandt«. Forklaringen på, at han bliver helt og aldeles gennemsigtig, er dog ikke kun, at han kryber mere og mere ind i sig selv for til sidst helt at forsvinde , men først og fremmest, at han bliver udsat for radioaktiv stråling.

Hvad der i andre sammenhænge må kunne opleves som traumatisk (ikke at blive set), viser sig for den nørdede og halvkedelige James McDougal at udvikle sig til en styrke, da det går op ham, at han ved at tænke negative tanker om sit eget værd helt bogstaveligt kan forsvinde fra andres blikke.

Det udnytter han i første omgang til at berige sig selv med - og til at snige sig ind i pigernes omklædningsrum for at glo og gramse på de badende, nøgne kroppe. Men lidt efter lidt står det klart, at hans evner skal bruges til noget større og vigtigere, for en dødbringende virus truer med at brede sig med lynets hast i Stockholm og omegn og slå det meste af befolkningen ihjel.

Flere med superkræfter

Samtidig viser det sig, at også flere andre for hinanden mere eller mindre ukendte personer har fået forvandlet deres særlige kendetegn til overnaturlige evner: Én kan flyve, en anden har superkræfter, en tredje besidder et ufatteligt held, en fjerde kan koordinere og en femte kan se ind i andre folks tanker og ind i fremtiden. Alle disse særlige talenter er vokset frem på grund af bestrålingen fra det sovjetiske atomkraftværk Tjernobyl, der nedsmeltede i foråret 1986.

Dengang det skete, var James og hans familie på en våd og råkold campingtur til Furuvik, hvor det senere viste sig, at strålingsfaren havde været størst. De blev gode venner med en anden familie, og James og den anden families jævnaldrende datter, den kønne Maria Nagy, fordrev tiden i hinandens behagelige selskab - for det meste med en tredje campingfamilies tavse søn, den socialt udsatte Robin, som tredjehjul.

Efter ferien ser James og Maria Nagy ikke hinanden igen, før James knap 30 år senere opdager hende i selskab med en flok kolleger på en café i Stockholm. Han har været forelsket i hende siden dengang og håber at blive genkendt, men først senere forstår han, at hun ikke har kunnet se ham.

Til gengæld møder hun tilfældigt og inden for kort tid en række mennesker, der alle befandt sig i Furuvik hin skæbnesvangre dag, og som alle udløser voldsomme syn hos hende om en snarlig katastrofe. De bliver klar over, at de må arbejde sammen for at forhindre massedød, og at der er en om ikke guddommelig, så dog biokemisk mening med galskaben.

Køber man denne præmis, bliver man belønnet med en underfundig, tankevækkende og velskrevet sci-fi fantasy-fortælling for voksne om fortid og fremtid, fatalisme og forandringsvillighed. Det er fjollet og fandens urealistisk. Men også fint og foruroligende.

Titel: Den dag, hvor James McDougal forsvandt. Forfatter: Kalle Dixelius. Oversætter: Tine Hovgaard Jørgensen. Sider: 359. Pris: 299 kr. Forlag: Rosenkilde & Bahnhof