Ikke meget plads til det svære i ny biografi om Malene Schwartz

Mange er blevet hørt i en ny portrætbog om Malene Schwartz, der indimellem virker som en festtale.

I 1997 var skuespilleren Malene Schwartz håndplukket til udsendelsen »Her er dit liv«. Hvor gæsterne normalt strålede af begejstring over at møde gamle venner og fortælle anekdoter fra deres liv, var det åbenlyst for både seere og studievært, at Malene Schwartz hadede hvert minut.

»Malene«, en ny biografi – eller et portræt, som forfatteren og forlaget kalder bogen – fanger fint, hvorfor en udsendelse og overraskelse som »Her er dit liv« ikke er noget, den meget private Malene Schwartz vil nyde.

Forfatteren, Cathrine Errboe, indrammer det allerede med Malene Schwartz’ barndom. Normalt er den obligatoriske beskrivelse af en kendt persons barndom svær at håndtere, men i »Malene« er den vigtig. Her tegnes forskellen på den private og den professionelle Malene op.

Hun er opdraget i et kulturradikalt, kreativt hjem i 1930erne, hvor hendes kulturjournalistfar og unge mor gik fuldt ind for moderne børneopdragelse. Men når man er et ængsteligt barn, der har brug for en fast hånd og tryghed, så er frie rammer skræmmende. Trods den gode vilje bag.

Til gengæld er barndomsmiljøet stærkt medvirkende til, at det føles som at komme hjem, da Malene Schwartz møder journalisten og forfatteren Paul Hammerich – i modsætning til hendes første, også meget medieeksponerede, men forkerte ægteskab med erhvervsmanden Christian Lillelund.

Som læser føles det indimellem, som om bogens kilder og forfatter begår et lille karaktermord på Christian Lillelund, der døde i 2006. Måske fordi Cathrine Errboe har bygget bogen op af netop et hav af citater fra mange forskellige kilder. De siger selvfølgelig mest noget om Malene Schwartz, men også om hendes ægtemænd, om begivenheder, ja, sågar om krøllerne i »Matador«.

Løber over med søde anekdoter

Det giver ikke altid skarpe vinkler på Malene Schwartz, nogle gange forsvinder hun snarere, og bogen har det med at løbe over med søde, men tit uvæsentlige anekdoter.

For eksempel forstår jeg ikke, hvorfor Bent Fabricius-Bjerres historie om dengang, Malene Schwartz krævede, at han kyssede hende rigtigt på TV, ligefrem ophøjes til at stå på smudsomslaget? Bevares, den er pikant, men ikke særlig præcis i forhold til det at sige noget om Malene Schwartz.

Bogen om »Malene« kommer kun ti år efter Berlingskes Thomas Larsens glimrende »Livet er ikke for begyndere«, hvor Malene Schwartz åbnede for, at den professionelle powerkvinde ikke altid er så stærk indadtil. Siden har hun godt nok været en lidt stormombrust direktør for Folketeatret og har spillet et par roller, men det fylder alligevel kun 20 sider i »Malene«.

Så hvorfor en ny bog?

Det er svært helt at bedømme. Ud over, at Malene Schwartz formodentligt har ønsket at fortælle historien igen og blive set på af andre.

Men »Malene« får præg af en hyldesttale til en rund fødselsdag (hvad titlen på bogen vel også indikerer), hvor alle vennerne siger noget pænt. Mens det rigtig svære og svarene på de uudtalte spøgsmål ikke helt får plads i det store, hjerteligt mente billede.

Forfatter: Cathrine Errboe.

Titel: »Malene«.

Sider: 288. Pris: 299 kr.

Forlag: Gyldendal.