Gidsel hos IS: 398 dages mareridt

Puk Damsgård giver et medrivende indblik i, hvordan en ung dansk fotograf overlevede 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat. Men en ambition om at komme tæt på terrorgruppen indfries ikke.

DRs korres­pondent Puk Damsgård har skrevet bogen »Ser du månen, Daniel«. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere

I midten af 2014 udsendte Udenrigsministeriet en kortfattet meddelelse: »Den 25-årige danske fotograf Daniel Rye Ottosen fra Give er blevet frigivet efter at have været tilbageholdt i Syrien siden 17. maj sidste år (…). Daniel Rye Ottosen har det efter omstændighederne godt og er nu ved at blive genforenet med sin familie.«

Først nu, via DR-korrespondent Puk Damsgårds bog »Ser du månen, Daniel«, får vi et nærmere indblik i omstændighederne for Daniel Ryes fangenskab. Det var som gidsel hos terrorgruppen Islamisk Stat (IS) i, hvad der fremstår som et 398 dage langt mareridt. Dage, hvor Daniel Rye blev tortureret, forsøgte at begå selvmord, var vidne til andres henrettelse og blev udsultet, pint og ydmyget. Men i modsætning til flere af de 23 andre udlændinge, han sad fanget med, slap Daniel Rye ud af Syrien i live. Kun derfor giver det mening at sige, at han ved frigivelsen havde det godt – »efter omstændighederne«.

Puk Damsgård har som den første fået adgang til Daniel Ryes fortælling, som i vid udstrækning baseres på hans hukommelse, men støttes op af hans familie og øvrige tilgængelige kilder. Vi får fortællingen om Ryes ungdom, hvor han er elitegymnast, men bremses af en skade og i stedet kaster sig over fotografiet. En rejse som assistent for en krigsfotograf vækker en drøm hos Rye om at rejse til Syrien. Han gør sit forarbejde og opsøger erfarne journalister og nødhjælpsarbejdere samt »Arthur«, en dansk specialist i sikkerhedsrådgivning, der optræder under dæknavn i bogen. Da Daniel møder ham i foråret 2013, arbejder Arthur på at opspore den amerikanske journalist James Foley, der formodes kidnappet i Syrien.

»Det er ikke verdens bedste sted at tage hen lige nu,« konstaterer Arthur. Men Daniel vil af sted. Hvorfor, beskrives ikke helt tydeligt. For bogen bevæger sig hurtigt fra Daniel Ryes barndom, til vi står med ham i Tyrkiet på vej ind i Syrien, hvor han begår skæbnesvangre fejl. Hans fikser, der skulle skaffe ham sikkert ind og ud af Syrien, melder fra med kort varsel. Men Daniel Rye kobler sig på en ny. Han gør det samme, da en chauffør får kolde fødder. Han overhører eller glemmer også et råd om ikke at overnatte i Syrien, og pludselig sidder han i saksen som gidsel hos IS.

Livsbekræftende beskrivelser

Herfra følger en stærkt medrivende del af bogen om 13 måneder i fangenskab, hvor Rye først er alene, men ender i celle med en stribe andre vestlige gidsler, heriblandt amerikanske James Foley. Beskrivelsen af gidslerne er sine steder livsbekræftende, fordi den viser den vilje, udholdenhed og fantasi, der kan udspringe af instinktet til at overleve. Men også, hvor kyniske, nådesløse og brutale mennesker kan være. Værst er tre fangevogtere, der af gidslerne døbes »The Beatles«, fordi de er fra Storbritannien. De skyder et gidsel for øjnene af de andre. Slår, sparker og råber i flæng. Spiller gidslerne ud mod hinanden eller indgyder dem falsk håb. Det tre tager også billeder af gidslerne, der sendes hjem for at presse en løsesum i vejret.

I bogen krydsklippes der effektivt mellem Daniel Ryes fangenskab i Syrien og Danmark, hvor sikkerhedseksperten Arthur sammen med Ryes familie forhandler med gidseltagerne. Danmark betaler af princip ikke til gidseltagere, så familien må selv via lån i banken og donorer skrabe de 15 mio. kroner sammen, der får Daniel Rye fri. Som det sidste af gidslerne i gruppen. Kort efter sin frigivelse kan han på YouTube se en video, hvor en af de tre Beatler – Jihadi John – skærer halsen over på medgidslet James Foley.

Puk Damsgård vil meget i bogen. Både fortælle Daniels Ryes dramatiske historie, tegne et indgående portræt af Islamisk Stat samt komme tættere på de unge vestlige mænd, der henretter gidsler for IS. Ikke alt lykkes til fulde. Formentlig fordi kildematerialet i bogen er begrænset. Gidseltagerne og Islamisk Stat er i sagens natur ikke til at interviewe. Syrien er et helvede på jord, hvor journalister ikke kan arbejde. Og Udenrigsministeriet vil intet oplyse om Daniels Ryes sag.

Det skinner igennem. Beskrivelsen af IS bliver ikke indgående. Vi hører en del om »The Beatles’« sadisme og metoder, men kommer ikke nærmere en forklaring på deres handlinger. Og så svinger sproget ikke på samme måde som i forfatterens tidligere bog om Syrien, »Hvor solen græder«. Bl.a. fordi bogen her ikke er baseret på forfatterens egne reportageture og iagttagelser.

Stærkest og mest vellykket er de afsnit, der koncentrerer sig om Daniel Ryes øjenvidneskildring fra fangenskabet og familiens kamp for at købe ham fri. Deri ligger bogens motor og brændstof. Deri ligger det, der giver et fuldstændig unikt indblik i, hvordan Daniel Rye gennemlevede og overlevede noget så ufatteligt som 13 måneders varetægt hos øjeblikkets mest brutale terrorister.

Titel: »Ser du månen, Daniel«.

Forfatter: Puk Damsgaard.

Sider: 304 sider. Pris: 300 kroner.

Forlag: Politikens Forlag.