En modstandsmands selvmord

Peter de Hemmer Gudme var fange hos nazisterne i Shell-huset. I 1944 begik han selvmord. Hvorfor? Hans barnebarn søger svar.

Vi nærmer os med hastige skridt befrielsesdagene 4.-5. maj, hvor Danmark for 69 år siden blev befriet. Vi har ikke mange frihedskæmpere tilbage. En af dem, der døde for egen hånd i 1944, bliver mindet i en bog, udsendt af Frihedsmuseets Venners Forlag. Det er modstandsmanden Peter de Hemmer Gudme, der var en af besættelsestidens mest interessante personligheder, og som i en lille bog fra Frihedsmuseets Venner bliver beskrevet af sit barnebarn, journalisten Peter Nicolai Gudme Christensen.

Peter de Hemmer Gudme var i 1918 en ung teologistuderende i København, men han blev drevet af en ubændig eventyrlyst, som teologistudiet ikke kunne tilfredsstille. I 1918 lod han sig sammen med sin storebror hverve til den blodige finske borgerkrig for at udføre humanitært arbejde, og efter denne indsats for at hjælpe finnerne tog han i 1919 til Estland for at hjælpe regeringstropperne mod kommunistiske militser, der i samarbejde med Sovjetunionen var en national fare.

Afsky for kommunismen

Med sin afsky for kommunismen kunne Peter de Hemmer Gudme være havnet på den forkerte side af kridtstregen under besættelsen, men sådan gik det ikke. Allerede i 1934 vendte han sig mod nazismen og skrev som journalist og redaktør ved Nationaltidende glødende indlæg mod denne nye totalitarisme. Peter de Hemmer Gudme blev sammen med blandt andre avismanden Vilhelm la Cour en af de aktive stemmer mod nazismen under besættelsen, hvilket fik statsminister Erik Scavenius til på et møde at udtale: »Vi må uskadeliggøre dem.«

Snart blev Peter de Hemmer Gudme dybere involveret i modstandskampen, og 28. november 1944 blev han arresteret af Gestapo og anbragt i Shell-huset til forhør, hvor han sandsynligvis kom under tortur. Kilder peger på, at han for at undgå at sladre til nazisterne under fortsatte forhør valgte at kaste sig i døden fra 5. sal i bygningen.

Gudmes barnebarn skildrer fint sin bedstefars liv, men det er ikke de sidste ord om denne interessante skikkelse, hvis selvmord stadig er åben for fortolkninger. Der er kildegrupper, som Peter Nicolai Gudme Christensen ikke har undersøgt. Peter de Hemmer Gudmes liv og skæbne kalder på flere bøger.