De sendte en dame

Mette Vibe Utzons samtalebog med »journalistikkens førstedamer« byder på tankevækkende betragtninger om lykke, fortrydelse og balance, men havde måske været mere vellykket med forfatteren som autoritativ fortæller.

Ved første blik på coveret til »Ikon«, Horisont-vært Mette Vibe Utzons samtalebog med »journalistikkens førstedamer«, kan man få den tanke, hvad disse interviewportrætter egentlig skulle rage menigmand? De fire - Alice Vestergaard, Ulla Terkelsen, Mette Fugl og Vibeke Von Sperling - forventes, forstår man, at have mere på hjerte end blot fagafgrænsede visdomsord. Og fordi de - til forskel fra så mange andre - er uddannet i at formidle det.

De fire kvinder - med stort K - indfrier til dels forventningerne. Som Utzon skriver i sit forord har journalistikken været hendes egen store kærlighed - sideløbende med manden, børnene og vennerne. Men hvordan får man de skøre, farlige og mandsprægede journalistiske udfordringer til at swinge med lykken som privatperson?

Det er ikke de journalistiske røverhistorier fra ind- og udland, der er samtalebogens højdepunkter. Det er de mere almene betragtninger om lykke, fortrydelse og balance, som særligt Ulla Terkelsen og Mette Fugl kommer med tankevækkende og modige bud på. Hvor Ulla T. fnyser ad de moderne mennesker, der ikke lærer at elske sin skæbne, har Mette Fugl klare, ærlige og smertefulde fortrydelser. F.eks. at hun ikke tog sig bedre tid til sin lille søn, men ræsede af sted med DR-karrieren. Straf: Som mere end 60-årig vågner hun stadig med mareridt om at glemme sit barn på en forkert hylde. Humoristisk og skræmmende bliver det på samme tid, når denne generation i faget kan berette om deres ungdoms manglende ligestilling på aviser og TV. Da Alice Vestergaard - »et damemenneske!« - fik lov at læse Pressens Radioavis op som den første kvinde, var det forsidestof. Og på 1970ernes Information måtte Mette Fugl og de øvrige kvinder lægge ører til efterkritik som »Mette Fugl har spredt sine journalistiske ben og har ladet alt sive ukritisk ind« fra de mandlige kolleger. Hun gik ud og kastede op i forståelig lede. Siden vandt de fire »ikoner« som bekendt så rigelig respekt. Den fortælling - om deres liv og karrieres højdepunkter - havde måske været bedre formidlet med forfatteren som autoritativ fortæller. Det er samtalebogens åg, at der nemt går talesprog i den, mens overblikket løsnes lidt. Det sker også her - de dygtige kvindelige formidlere og deres mange fine læresætninger til trods.

»Ikon«: Mette Vibe Utzon, udkommer 23. marts i paperbackudgave, 256 sider, 129 kr.